категорії: блоґ-запис

“Чорні запорожці” - Презентація книги спогадів.

теґи: Петро Дяченко, УНР, чорні запорожці

«

        «Чорні запорожці»
           Презентація книги спогадів

2 жовтня о 17.00 у Львові в Шевченківській районній державній адміністрації (вул. Липинського, буд. 11) відбудеться презентація книги «Чорні запорожці» Петра Дяченка, командира 1-го кінного полку Чорних запорожців Армії УНР (упорядник-редактор Роман Коваль).

Генерал-поручник Армії УНР Петро Дяченко розповідає про збройну боротьбу за Українську державу в 1918 – 1920 роках, зокрема бої на Чернігівщині та Харківщині, трагедію Петра Болбочана, відступ до Румунії і наступ із Заліщиків на Київ, звільнення столиці та втрату її, Перший зимовий похід Армії УНР, наступ осені 1920 року, відступ за Збруч та багато інших подій. Основний масив споминів – це детальний опис боїв проти більшовиків, махновців та денікінців, боїв, як правило, успішних.

Збагатили книгу документи та спомини про полк Чорних запорожців інших учасників Визвольної боротьби – Василя Чабанівського, Валентина Сім’янціва, Никифора Авраменка, Лавра Кемпе, Петра Первухина, Михайла Крата, Михайла Омеляновича-Павленка, Володимира Левицького, Дмитра Ґонти, Івана Цапка, Бориса Монкевича, Лева Шанковського та інших.
На сторінках книги висвітлено й участь Петра Дяченка у Другій світовій війні – у складі Вермахту на чолі протипанцерної бригади «Вільна Україна» та Волинського легіону самооборони. Події ілюструють 200 фотографій, дві кольорові карти, іменні та географічні покажчики. Всього у книзі 448 сторінок. Обкладинка кольорова, тверда.

Буде презентовано й книгу Романа Коваля «Отаман Орлик», а також 12-те видання «Холодного Яру» Юрія Горліса-Горського. Відбудеться прем’єра документального фільма «Отамани Холодного Яру». Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Фонд «Чорні запорожці» та Історичний клуб «Холодний Яр» запрошують на зустріч.